27 de pasi, Tibi Useriu. O carte despre asumare, curaj si rescrierea trecutului


Una dintre cărțile pe care le-am citit recent și care mi s-a părut a fi o carte care chiar merită a fi citită este 27 de pași a lui Tibi Ușeriu. Pentru multă lume Tibi Ușeriu este o persoană cunoscută prin prisma competițiilor de alergare montană și a competițiilor de alergare în condiții extreme la care a participat și în urma cărora a devenit o persoană vizibilă în spațiul public.

Chiar dacă am văzut știri în presă despre Tibi Ușeriu când urma să participe la astfel de competiții internaționale de alergare în condiții extreme și atunci când câștiga astfel de competiții extrem de dure, povestea lui Tibi mi-a devenit mai cunoscută atunci când am aflat că este unul dintre ambasadorii proiectului Via Transilvanica – traseul de peste 1000 de kilometri care străbate România de la Putna, din județul Suceava, până la Drobeta-Turnu Severin, în județul Mehedinți.

Fiind interesat de traseul Via Transilvanica, am căutat mai multe detalii despre Tibi Ușeriu și astfel am aflat că a publicat o carte. Inițial când am văzut titlul am crezut că este vorba despre experiențele sale în cursele de alergare în condiții extreme. Ulterior, citind sinopsisul cărții, am aflat că de fapt este vorba despre viața autorului și despre parcursul avut din copilărie până în momentul în care a ajuns să devină parte a asociației Tășuleasa Social, asociație înființată de fratele lui Tibi, Alin Ușeriu. Dar asta nu înainte de a trece o perioadă îndelungată printr-o închisoare de maximă securitate.

Reclame

Cartea 27 de pași este o îmbinare perfectă între trecutul din copilăria autorului, trecutul mai apropiat din tinerețea acestuia și prezentul pe care a ajuns să îl trăiască în cadrul asociației Tășuleasa Social și a activităților acestei asociații. Vei descoperi povești din vremea în care Tibi era doar un copil, dar și povești despre tinerețea autorului în vremea în care era în România, respectiv din anii petrecuți în diferite țări din Europa.

Povești referitoare la mediul în care crescut și la cum experiențele copilăriei i-au influențat anumite trăiri în anii care aveau să urmeze. Povestiri despre descoperirea libertății dincolo de comunism, dar și povești încărcate de suferință despre pierderea libertății și poate chiar a identității, după mulți ani închis într-o închisoare de maximă siguranță.

Cartea 27 de pași este despre asumarea cu mult curaj a trecutului și a alegerilor făcute în trecut de către autor. Este o carte despre vulnerabilitatea autorului de a se arăta tuturor exact așa cum este și exact așa cum a fost în trecut prin alegerile făcute. Este o istorisire plină de detalii care te pot transpune în modul în care autorul s-a simțit atunci când trăia faptele descrise în paginile cărții.

Însă dincolo de asumarea faptelor și de vulnerabilitatea de a se prezenta tuturor acelora care aleg să citească paginile acestei cărți, Tibi Ușeriu ne predă o lecție cu privire la faptul că trecutul poate fi rescris în orice moment și cu privire la faptul că trecutul nu trebuie să ne definească prezentul sau viitorul, decât în măsura în care permitem acest lucru.

Nu regret niciodată nimic, nici măcar trecutul. Drumul adevărat e mereu cel care stă înainte.

Tibi Ușeriu
Reclame

Putem învăța foarte multe lecții din paginile acestei cărți și putem învăța cum să facem anumiți pași cu mult curaj, cu multă asumare și cu foarte multă perseverență. Exact așa cum Tibi nu a renunțat să alerge atunci când simțea că puterile fizice și mentale erau pe terminate, el a ales să meargă chiar dincolo de limite. Tot la fel putem alege și noi să nu renunțăm nici în acele momente în care viața ne poate pune în fața unor provocări majore.

Astfel de provocări majore pot surveni în urma unor alegeri făcute personal de fiecare dintre noi, precum în cazul lui Tibi Ușeriu în anii tinereții, sau pot să ne fie scoase înainte de către Viață. Oricum ar fi, din paginile acestei cărți putem învăța curajul, motivația și dorința de a nu renunța în a ne construi viitorul pe care îl dorim pentru noi. Iar prin asumarea în totalitate a trecutului și a faptelor din trecut, putem descoperi în persoana autorului o persoană liberă de trecut, o persoană care a renăscut și care pare că a trăit mai multe vieți într-una singură, exact așa cum afirmă autorul în paginile cărții.

A fost teribil, dar eu, în general, nu regret nimic, niciodată. Fiindcă totul poate fi, la un moment dat, o mare lecție de viață. O lecție numai bună să te ia de mână și să te ducă, un pas mic, mai departe.

Tibi Ușeriu

Cartea este și o lecție cu privire la faptul că întotdeauna vom primi sprijin pentru a ne ridica și din cele mai adânci văi în care am căzut. Fie că sprijinul va veni din partea familiei, așa cum a fost în cazul lui Tibi care a primit tot suportul din partea fratelui său Alin, fie că vom găsi sprijin în oameni care ne vor ieși în cale fără a ne cunoaște măcar, întotdeauna viața va avea grijă să găsim sprijin pentru a ne putea ridica. Tot ceea ce trebuie să facem este să acceptăm sprijinul primit.

La finalul cărții 27 de pași este ca și cum ai fi stat la povești cu Tibi și ți-ar fi făcut cunoștință cu viața sa pentru a lega o relație strânsă de prietenie. Dincolo de paginile cărții, l-am ascultat și l-am urmărit pe Tibi Ușeriu și în anumite interviuri în mediul online. Și ceea ce am apreciat la el foarte mult a fost curajul și naturalețea în asumarea trecutului și în faptul că nu trăiește prezentul regretând trecutul care i-a luat o parte importantă din cei mai frumoși ani ai tinereții. Nu trăiește prezentul prin regretele trecutului, dar în același timp este conștient de faptul că au fost alegerile personale cele care l-au făcut să piardă acei ani ai tinereții.

Reclame

În încheiere pot să îți recomand cu mare încredere să citești pe îndelete cartea 27 de pași a lui Tibi Ușeriu, dacă nu ai citit-o până acum. Tot la fel cum pot să te încurajez ca la un moment dat să ai în vedere să străbați cel puțin o parte din traseul Via Transilvanica, dacă nu chiar întreg traseul, așa cum îmi propun să fac și eu într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Pentru a-l cita pe Tibi, reține că întotdeauna „drumul cel adevărat stă mereu înainte”. Prin urmare asumă-ți trecutul, împacă-te cu el și astfel te vei elibera de cel mai mare balast al vieții tale, balast care nu îți permite să te bucuri de prezent și să construiești un viitor chiar mai frumos decât îți poți imagina. Tibi Ușeriu poate fi un exemplu despre cum trecutul poate fi rescris și cursul va fi unul complet nou în viață.

2 comentarii la “27 de pasi, Tibi Useriu. O carte despre asumare, curaj si rescrierea trecutului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: