Golful Kotor si orasul omonim

Golful Kotor

Atunci când vine vorba despre turism, printre cele mai vizitate orașe și zone în Muntenegru este fără doar și poate zona Golfului Kotor și orașul omonim. Trebuie subliniat faptul că orașul Kotor este plasat pe locul 13 în clasamentul clasamentul European Best Destinations 2019. La fel ca și Parcul Național Durmitor, partea veche a orașului Kotor, dar și cetatea acestui oraș fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Pe de altă parte, Golful Kotor este considerat ca fiind cel mai sudic fiord al Europei și unul dintre cele mai vizitate de pe acest continent.

Tablou Golful Kotor

Muntenegru – o vacanță la munte și la mare

După ce timpul petrecut în Parcul Național Durmitor am schimbat puțin peisajul și ne-am îndreptat spre zona Golfului Kotor pentru încă câteva zile în Muntenegru, de această dată în apropiere de coasta muntenegreană. Pentru că orașul Kotor este foarte aglomerat și foarte căutat de turiști, chiar și la început de septembrie găsești mai greu o cazare la un preț foarte bun. Și oricum preferam o locație mai liniștită, prin urmare am găsit o cameră excelentă atât ca și condiții, cât și ca preț la Guest House Pajovic în Prcanj, la cca. 6 km de Kotor. Având la dispoziție transportul local care circula din oră în oră era foarte simplu de ajuns în Kotor sau în alte orașe de pe coasta muntenegreană.

Nori in Golful Kotor

O zi în orașul Kotor

Cu siguranță orașul Kotor atrage turiștii atât datorită peisajului pe care îl oferă, posibilităților de activități pentru petrecerea timpului liber, cât și datorită simbolului acestui oraș, și anume Cetatea Kotor sau Cetatea Sveti Ivan. Pentru a vizita Cetatea Kotor se achită o taxă de intrare de 8 euro de persoană. Iar apoi începi să urci…și tot urci…și continui să urci până ce ajungi în punctul cel mai de sus, acolo unde este un steag al Muntenegrului care flutură și de unde ai o priveliște fantastică asupra Golfului Kotor. Pentru a ajunge până în partea de sus a cetății se urcă foarte multe scări, iar într-o zi foarte călduroasă nu este neapărat ceva ce te încântă. Dar din fericire pentru a vizita cetatea am avut inspirația de a începe să urcăm undeva la ora 8:00, iar acest lucru a făcut să ajungem sus chiar atunci când soarele începea să bată pe cetate.

Kotor cetate

Zid cetate Kotor

Kotor orasul vechi

Peisajul pe care îl ai atunci când urci pe cetate este superb. Dar cetatea în sine este foarte slab întreținută și pe undeva apreciată exagerat în numeroasele ghiduri turistice. Foarte multe PET-uri și gunoaie, zone cu pereți prăbușiți, plus un miros neplăcut în foarte multe zone, nu te fac neapărat să spui că acesta este punctul cel mai frumos pe care l-ai vizitat. Dar peisajul compensează aceste minusuri și atunci zici că a meritat efortul și prețul biletului. Iar după ce am urcat în cetate am vizitat și partea veche a orașului, aceasta fiind foarte frumoasă la fel ca orice oraș vechi de pe coasta Mării Adriatice.

Perspectiva orasul Kotor

Descoperind Golful Kotor și localitățile acestuia

După ziua petrecută în orașul Kotor, următoarele două zile în Golful Kotor au însemnat dimineți petrecute pe Plaja Markov din Stoliv, o mică localitate lângă Prcanj, Deși este o plajă foarte mică, intrarea în apă și faptul că era puțină lume o făcea mult mai atractivă chiar și decât celebra plajă Mogren din Budva. Desigur, este doar o părere personală, nefiind un adept al locurilor aglomerate, cu atât mai puțin al plajelor supraaglomerate.

Plaja Golful Kotor

Plaja Markov Stoliv

Am ajuns și în Dobrota, un mic orășel lângă Kotor, iar pentru a surprinde orașul vechi Kotor, am vizitat această parte a orașului și după apusul Soarelui, orășelul oferind un peisaj minunat și plin de viață. Pentru ultima seară în Golful Kotor am ales să facem o plimbare de cca. 3 km prin micile orășele din zona golfului, și anume Stoliv, Prcanj și Muo, admirând căsuțele ridicate din piatră și specificul mediteranean al locuințelor.

Prin Prcanj

Locuinta Prcanj Kotor

Locuinta in Prcanj

Golful Kotor, orașul Kotor și toate celelalte orașe și orășele din zona golfului sunt cu siguranță extrem de frumoase și merită a fi vizitate, iar la început de septembrie poate fi o alegere foarte bună această destinație. Temperaturile sunt mult mai acceptabile, chiar și acum având zile cu 30-32 de grade, apa este călduță, potrivită pentru puțină baie, iar de vizitat, cu siguranță ai foarte multe locuri și obiective. Iar după 7 zile petrecute la munte câteva zile la mare sunt excelente. Unde mai pui că din Kotor ai o priveliște superbă spre Muntele Lovcen și alți munți din zonă?! Dacă până acum nu ai ajuns în Kotor, recomand acest oraș, dar și întreaga zonă a Golfului Kotor.

Peisaj Golful KotorLocuinta in Golful Kotor

Reclame

Un comentariu la “Golful Kotor si orasul omonim

  1. Pingback: Anul 2019 – 52 de saptamani in 52 de imagini | Laurentiu Artugyan

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: