Turism online – intre turism si cultura generala

Anul 2020 a fost fără doar și poate o adevărată provocare pentru întreaga industrie turistică. Fie că vorbim despre cei care sunt direct implicați în turism precum unitățile de cazare, prestatorii de servicii de agrement, ghizii de turism sau agențiile de turism, fie că ne referim la domeniile conexe turismului precum serviciile de transport persoane sau serviciile de alimentație publică, toate acestea au fost printre cele mai afectate activități economice ca urmare a situației generate de pandemie.
Într-un astfel de context care poate fi privit sub forma unei crize, fiecare activitate s-a văzut nevoită să găsească soluții pentru a rămâne cel puțin pe linia de plutire. În domeniul tururilor ghidate, a itinerariilor turistice propuse de ghizii de turism, varianta unor astfel de tururi desfășurate online a fost printre opțiunile oferite turiștilor.
Fie că vorbim despre ghizi de turism care aduceau în atenția „turiștilor virtuali” diferite obiective din zonele naturale, fie că vorbim despre promovarea unor regiuni mai puțin cunoscute din România, fie că vorbim despre tururi prezentate online din orașe cu potențial turistic, astfel de tururi virtuale au fost destul de prezente în ultimele luni în mediul online.
Însă putem vorbi oare despre turism atunci când astfel de tururi ghidate se desfășoară în mediul virtual?
Ce ar trebuie să regăsim într-o activitate turistică?
Pentru a putea vorbi despre turism și despre activități turistice este important să existe o serie de aspecte care să fie asimilate de cei care se bucură de astfel de activități. În primul rând vorbim despre experiența trăită de turist. Pentru a putea vorbi despre experiența turistului, acesta trebuie să asimileze într-un fel activitatea turistică pentru care optează.
Fie că turistul este fascinat de peisajul avut dinaintea ochilor, fie că simte mirosul și gustul unui meniu tradițional, fie că simte adrenalina sporturilor de aventură, turistul trebuie să simtă. Senzațiile create de percepția corpului prin intermediul celor cinci simțuri, dar și prin prisma stărilor de relaxare și de bine pe care le oferă o activitate turistică trebuie să se regăsească pentru a putea discuta de turism.
Călătoria la o anumită distanță față de mediul cunoscut și față de cotidian ar trebui să se regăsească de asemenea în fiecare activitate turistică. Chiar dacă această călătorie înseamnă o distanță de doar câțiva kilometri, este important ca turistul să iasă din rutina zilnică și din ceea ce înseamnă mediul lui cu care este obișnuit.
Tocmai de aceea turismul este considerat ca fiind o activitate recomandată pentru relaxare și recuperarea după oboseală și stres, având în vedere că prin turism se înțelege de cele mai multe ori deconectarea de la rutină și de la un mediu familiar.
Interacțiunea cu oamenii întâlniți în timpul călătoriei și cu cei de la destinație reprezintă o altă caracteristică specifică domeniului turistic. Această interacțiune este foarte importantă pentru a putea vorbi despre experiențele pe care un turist le are atunci când pleacă în vacanță sau atunci când face o călătorie pentru turism medical ori pentru turism de business. Dincolo de a vedea locuri noi și de a descoperi noi destinații minunate, turismul trebuie să însemne relaționarea cu oameni și culturi noi, acestea având rolul de a contribui la dezvoltarea personală.
Fiecare experiență avută într-o vacanță sau într-o călătorie care poate fi asimilată cu o formă de turism înseamnă o amintire. Implicit vorbim despre o amintire care va face turistul să retrăiască acea experiență și peste ani și care poate va motiva turistul să revină în respectiva destinație care l-a făcut să se simtă într-un anume fel.

Toate acestea sunt posibile atunci când vorbim despre turismul așa cum este privit în abordarea clasică și cum era cunoscut până la începutul anului 2020, și anume turismul care implică o călătorie către destinația turistică și diferite experiențe atât pe parcursul călătoriei, cât și la destinația aleasă.
Tururi ghidate și prezentări turistice derulate în mediul online
Faptul că foarte multe activități s-au mutat în online în anul 2020 nu mai este un secret pentru nimeni. Cu toate acestea, să vorbim despre itinerarii turistice desfășurate online ca și experiențe turistice sau ca și activități turistice poate ridica o serie de întrebări.
În primul rând astfel de oferte turistice nu presupun deplasarea turistului (decât virtual) la locul de destinație. În al doilea rând turistul nu poate spune că are o experiență reală, o experiență adevărată cu destinația unde se desfășoară turul ghidat și nu poate interacționa cu ceilalți „participanți” la un astfel de tur ghidat online.
Cu alte cuvinte turistul „virtual” își imaginează că vizitează o destinație, dar când se ridică din fața computer-ului sau a telefonului mobil este tot în locuința sa și cea mai apropiată destinație este tot bucătăria sau parcarea din fața blocului. Însă experiențele percepute la nivel fizic și la nivel senzorial de un turist care participă la un tur ghidat în mediul virtual nu există.
Desigur, putem vorbi despre acumularea de cunoștințe noi cu privire la anumite destinații de vacanță și poate despre găsirea unor viitoare astfel de destinații pentru viitoarele călătorii. Însă turismul online, „călătoriile” din fața calculatorului cred că nu pot fi încadrate în categoria „turism” și nicidecum în categoria experiențe.
Remarci finale
Deși demersul de a face turism în condițiile generate de noua situație la nivel mondial și la nivel național este una firească, fiecare domeniu fiind nevoit să se adapteze din mers, consider că turismul online poate fi privit ca o formă de îmbogățire a cunoștințelor pentru anumite destinații, de acumulare de cunoștințe din categoria culturii generale sau ca o opțiune pentru a găsi viitoare destinații de vacanță.
Pe de altă parte cred că experiențele pe care le trăim și le percepem cu fiecare călătorie, cu fiecare activitate turistică de care ne bucurăm, nu au cum să fie înlocuite de „turism virtual”. Oricum petrecem foarte mult timp în online, interacționăm foarte mult cu tastatura unui computer și cu monitorul acestuia, alocând tot mai puțin timp interacțiunii cu natura și cu oamenii din jur. Ar fi păcat să trăim tot mai mult o „viață virtuală” în locul unei vieți autentice, cu experiențe, trăiri și sentimente și care să genereze amintiri.
Recomand oricând orice formă de „turism virtual” pentru o pauză de la activitatea lucrativă sau pentru îmbogățirea cunoștințelor. Pe de altă parte, pentru a avea experiențe minunate, pentru a te relaxa și a evada din rutină, activitățile turistice trebuie să însemne călătorie, oameni noi, culturi noi și ieșirea din mediul familiar.