Care este numarul optim de persoane pentru o drumetie sau tura pe munte?

Cate persoane este recomandat sa fie intr-o drumetie?

Organizarea unei drumeții presupune stabilirea destinației sau a traseelor parcurse, perioada sau durata drumeției, dar și condițiile în care se va face cazarea, dacă este cazul. Pe lângă aceste detalii este foarte important de stabilit care este numărul de persoane care urmează să participe la o drumeție sau la o tură pe munte. Și acest lucru este important datorită faptului că de cele mai multe ori numărul persoanelor care iau parte la o drumeție sau tură de munte influențează întreaga atmosferă a unei astfel de activități.

 

Opinii cu privire la numărul participanților într-o drumeție

Atunci când vine vorba despre numărul persoanelor care urmează să participe la o drumeție, părerile sunt foarte diferite. Primul lucru care se spune este că într-o drumeție nu trebuie pleci singur(ă). Acest lucru este considerat a fi nerecomandat prin prisma faptului că în cazul unui incident sau accident, chiar și unul minor, există riscul de a nu putea solicita ajutor în cazul în care nu există semnal pentru telefon. Pe de altă parte, există păreri care spun că într-o drumeție sau o tură pe munte este nerecomandat a se merge „în turmă”, adică la tura respectivă să participe zeci de persoane, poate chiar până la 100-150 de persoane.

pexels-photo-450062.jpeg

Fotografie de Tirachard Kumtanom pe Pexels.com

Numărul de participanți la o ieșire pe munte sau în natură nu este un aspect reglementat, dar în același timp oricând organizezi o astfel de activitate sau atunci când urmează să iei parte la un astfel de eveniment este important să ții cont de numărul participanților. Haide să vedem care sunt avantajele și dezavantajele unor ture de munte sau a unor drumeții atunci când numărul participanților este unul redus sau atunci când vorbim despre un număr foarte mare de participanți.

Numar persoane drumetie

Numărul participanților la o drumeție/tură pe munte

Drumețiile pot avea un cadru organizat, atunci când sunt desfășurate în cadrul unor pachete turistice propuse de diferite agenții specializate pe turism sau în cadrul unor itinerarii propuse de un ghid de turism. De cealaltă parte, există și varianta de a participa la astfel de activități în natură fără o formă „oficială” de organizare, atunci când între membrii unei familii sau între prieteni se organizează astfel de ieșiri în natură.

 

Drumeția solo

Prima opțiune pentru a merge într-o drumeție este să pornești pe traseu…singur(ă). Vorbim în acest caz despre drumeții solo. Deși multă lume nu recomandă astfel de drumeții, personal consider că există multe avantaje pentru o astfel de ieșire în natură. Printre aceste avantaje putem aminti posibilitatea de a stabili propriul ritm de mers, posibilitatea de alege unde vrei să mergi și când vrei să pleci, posibilitatea de a alege cât durează drumeția și gradul de dificultate, dar și posibilitatea de a te reconecta la tine însuți. În privința dezavantajelor am putea aminti riscurile de a nu avea pe nimeni alături în cazul unei accidentări sau apariția sentimentului de teamă odată cu lăsarea întunericului, în special dacă vorbim despre dormitul la cort în locuri izolate.

 

Drumeție în doi

O altă variantă se referă la drumețiile sau ieșirile pe munte în doi. Și acest număr este considerat nerecomandat de către cei care activează în acest domeniu din postura de specialiști, numărul minim recomandat pentru drumeții fiind de trei persoane. Și asta pentru că se presupune că o drumeție în doi înseamnă că în cazul unui accident persoana accidentată ar trebui să rămână singur(ă) până când cealaltă persoană ar reveni cu ajutor. Acesta ar fi un risc și un eventual dezavantaj al unei astfel de ture pe munte în doi. Tot la dezavantaje am putea vorbi despre faptul că într-o drumeție de mai multe zile ar putea să apară divergențe atâta timp cât sunt doar două persoane și trebuie luate diferite decizii cu privire la traseele alese sau la durata acestora.

Drumetie in doi

Însă avantajele unor ture pe munte în doi sunt din nou suficient de multe și de importante. Fie că vorbim despre drumeții în cuplu, alături de cel mai bun prieten sau cea mai bună prietenă, alături de un coechipier/partener de antrenament sau poate alături de frate/soră, drumețiile în doi sunt relativ ușor de organizat și oferă avantajul de a găsi mult mai repede persoanele care să meargă în același ritm, să aibă aceleași destinații ca preferințe sau să aibă subiecte comune de discuție și de împărtășit pe durata excursiilor.

 

Drumeție în grup de 3-5 persoane

Drumețiile sau turele pe munte organizate în grupuri mici de persoane, și anume având un număr de la 3 până la 5 persoane pot fi de asemenea o alegere ideală. Fie că sunt membrii unei familii, fie că vorbim despre prieteni sau colegi pasionați de ieșirile în natură, astfel de grupuri de participanți la o drumeție pot să creeze o atmosferă perfectă pentru un astfel de eveniment: alegerea traseelor de comun acord, împărțirea sarcinilor pe durata drumeției (căratul echipamentelor comune, a alimentelor folosite la comun, montarea corturilor etc.), activități de relaxare în jurul focului, grija purtată unii altora pe trasee în cazul unor porțiuni mai dificile, găsirea fără prea mare dificultate a unui ritm comun de mers pe traseu sau sprijinul în cazul unor accidentări sau evenimente neprevăzute.

pexels-photo-1365425.jpeg

Fotografie de Eric Sanman pe Pexels.com

La dezavantajele unui grup de 3-5 persoane ca și participanți într-o drumeție putem menționa eventuale dezacorduri cu privire la dificultatea traseelor și sentimentul neplăcut de a rămâne singur(ă) la cort sau la cabană, dar și diferența de pregătire fizică pentru 1-2 participanți la drumeție, situație în care ar putea să apară anumite sentimente de nepotrivire în cadrul grupului pentru respectivii participanți. Însă, atâta vreme cât toți cei care participă la o tură pe munte cunosc și respectă principiile de camaraderie care de multe ori se sudează foarte bine în turele pe munte, cu siguranță că o ieșire într-un grup de 3-5 persoane pe munte poate fi cel mai aproape de o reușită.

 

Ture pe munte cu până la 15-20 de persoane

Pe lângă drumețiile care pot oferi mai multă intimitate, să spunem așa, există și varianta de drumeții cu mai multe persoane. Dacă vorbim despre un grup de până la 15-20 de persoane, atunci lucrurile sunt cât de cât în regulă. Adică vorbim despre drumeții în care participanții ajung să interacționeze și să socializeze, reușind astfel să creeze legături de echipă. De asemenea, atunci când sunt mai mulți participanți într-o tură de munte există mai multe șanse ca atmosfera să fie mai ușor de întreținut din perspectiva glumelor sau a poveștilor spuse. Mai mult, în cadrul unor astfel de drumeții se pot crea prietenii și viitoare grupuri mai mici de persoane care să meargă în ture pe munte datorită afinităților comune, datorită ritmului de mers foarte asemănător și datorită caracteristicilor personale.

De cealaltă parte, când deja sunt mai mult de 10 persoane care participă la un astfel de eveniment, lucrurile pot să devină complicate atunci când există o mare diversitate în privința nivelului de pregătire fizică sau a preferințelor în materie de trasee pe care urmează a se merge. De asemenea, există și dezavantaje precum „ruperea” grupului atunci când se merge pe traseu sau încetinirea unora dintre participanții la tură de către persoanele care din diferite motive merg mai încet. În cazul unor ture pe munte organizate de un ghid, aceste dezavantaje sunt reduse ca impact asupra grupului prin prisma faptului că traseele sunt stabilite de acesta, iar responsabilitatea ritmului de mers revine de asemenea ghidului, acesta stabilind un ritm astfel încât grupul să fie cât mai compact.

 

Ture pe munte cu peste 20 de persoane

Odată ce numărul de persoane depășește 20-25 de persoane, deja lucrurile devin tot mai provocatoare pentru orice participant la o astfel de drumeție. Devine o provocare să cunoști participanții la o astfel de ieșire în natură, dacă sunt persoane necunoscute. Devine o provocare să interacționezi cu aceștia, mai ales dacă este o drumeție de 1 zi. Și în același timp este mai complicat să existe o coeziune a grupului de participanți la drumeție în privința ritmului de mers.

În privința avantajelor am putea vorbi despre o mai mare diversitate de personalități a participanților la drumeție, având astfel posibilitatea de a descoperi persoane cu care rezonezi foarte bine și care pe viitor să devină parteneri în alte drumeții și ieșiri în natură. Un alt plus pentru un grup mai mare de 20 de persoane este acela că atmosfera poate fi întreținută mai ușor prin faptul că există mai multe șanse de a întâlni persoane joviale sau care să aibă o mulțime de glume ori de povești de spus. Însă există și riscul ca majoritatea participanților la eveniment să fie complet diferiți de persoanele cu care rezonezi, iar în acest context tura pe munte s-ar putea să nu fie chiar așa cum ți-ai dorit din perspectiva atmosferei.

 

Ture pe munte „în turmă”

În cele din urmă ajungem și la posibilitatea de a participa la drumeții sau ture pe munte „în turmă”. Aici mă refer la acele ture pe munte în care numărul de participanți depășește 60-70 de persoane. Și am participat la astfel de ture și drumeții de câteva ori, dar personal consider că astfel de evenimente cu un număr atât de mare de persoane devin mai degrabă obositoare.

 

În cazul turelor pe munte cu mai mult de 50, 60 sau chiar 70 de persoane avantajele sunt foarte puține din punctul meu de vedere. Poate fi utilă o astfel de drumeție atunci când vorbim despre voluntariat montan, așa cum a fost de exemplu tura de marcare trasee din Munții Godeanu pe Vf. Gugu din iulie 2019. Dar chiar și aici au existat neajunsuri pentru că nu toată lumea se implică la fel de mult, iar pentru organizator este foarte greu, dacă nu imposibil să organizeze grupuri mari de persoane.

 

Pe de altă parte, dezavantajele unei ture pe munte cu mai bine de 60-70 de persoane sunt foarte multe. Este aproape imposibil pentru tine ca participant să socializezi sau măcar să schimbi câteva vorbe cu toți ceilalți. Mai apoi zumzetul și discuțiile dintre persoanele participante la tura respectivă riscă să devină obositoare și este foarte greu să te mai bucuri de liniștea și relaxarea în mijlocul naturii. De asemenea, diversitatea de preferințe în materie de subiecte de discuție sau chiar de repertoriu muzical (pentru că uneori se mai cânta la focul de tabără sau se ascultă muzică în sala de mese a cabanei) poate să fie un alt punct de divergențe între cei care participă la drumeția respectivă. Să nu mai spunem despre cum este să mergi pe o potecă îngustă în șir indian atunci când participanții la drumeție înseamnă peste 60-70 de persoane…

 

Să tragem linie

Acum că am abordat diferitele variante cu privire la numărul de participanți la o drumeție sau tură pe munte, este important de subliniat faptul că fiecare persoană care vrea să ia parte la astfel de activități în aer liber are propriile preferințe și prin urmare se poate simți bine în unele dintre variantele amintite anterior sau chiar în toate. Personal am experimentat toate aceste variante de drumeții și ture pe munte – de la drumeții solo și până la ture pe munte cu peste 100 de participanți – și pot spune că am renunțat să mai merg în acele ture în care numărul este de mai mare 20-25 de persoane, chiar dacă acest lucru a însemnat să nu mai particip la anumite acțiuni de remarcare spre exemplu.

 

Și asta pentru că în respectivele ture mă simțeam mai obosit decât atunci când îmi petreceam weekend-ul în oraș și rămâneam doar cu faptul că am luat parte la o activitate de întreținere a marcajelor turistice. Mă revedeam cu anumite persoane cunoscute, dar îmi era imposibil aproape să cunosc alte persoane, chiar dacă poate aveam șansa de a rezona mai bine cu acestea. Tocmai de aceea, nici atunci când organizez drumeții sau ture pe munte numărul de persoane pe care îl am în vedere nu depășește 15-20 de persoane,. Deși cred că numărul optim de participanți pentru o tură pe munte cât mai reușită este undeva între 5 și 10 persoane.

Cu toate acestea trebuie să spun că am printre prieteni și cunoscuți mulți montaniarzi care pur și simplu adoră turele pe munte cu peste 70 de persoane. Concluzia? Este important să găsim fiecare acele ture pe munte și drumeții care să ne încarce cu energie pozitivă, care să ne ofere liniștea de care avem nevoie (sau atmosfera care să ne încarce) și care să ne apropie de natură, dar și care să contribuie la interacțiunea cu persoane care ne pot îmbogăți frumos viața…atât pe munte sau în natură, cât și în viața de zi cu zi.

 

Tu cum preferi să fie o drumeție sau o tură pe munte: în doi, cu un număr mic de participanți sau cu foarte multe persoane? Sau preferi drumețiile solo?

Reclame

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.