Descopera cheile formate in relief carstic din Banatul Montan


În Banatul Montan regăsim cea mai compactă suprafață de relief carstic din România. Aceasta se întinde de la nord de municipiul Reșița până la Dunăre, în zona cunoscută drept Cazanele sau Clisura Dunării.

Relieful carstic este reprezentat de acel relief alcătuit din calcare, dolomite și marne, roci care sunt ușor dizolvabile în contactul cu apa. Prin urmare relieful carstic propune o serie de forme de relief spectaculoase și foarte interesante pentru iubitorii de natură și pentru turiștii care doresc să descopere frumusețea naturii.

Cheile formate în relief carstic

În rândul formelor de relief specifice reliefului carstic se regăsesc și cheile. Aceste forme de relief iau naștere în urma acțiunii unui curs de râu care a „săpat” de-a lungul secolelor în masivul calcaros pe care l-a întâlnit în drumul său înspre vărsarea într-un alt râu sau într-un fluviu. În Banatul Montan există foarte multe sectoare de chei formate ca urmare a acțiunii apei în masivele calcaroase. Anumite sectoare de chei formate în relief carstic au și astăzi activ cursul de apă care a dus la formarea lor, pe când alte chei sunt fără un curs de apă activ.

Principalele sectoare de chei din Banatul Montan

În ceea ce urmează sunt amintite unele dintre cele mai vizitate chei formate în relief carstic din zona Banatului Montan. Aceste forme de relief pot fi oricând o atracție turistică pentru cei care ajung în zonă și doresc să descopere frumusețile create de natură.

Cheile Nerei

Cheile Nerei sunt fără doar și poate cele mai cunoscute chei din Banat și printre cele mai cunoscute chei din România. De multe ori sunt considerate ca fiind cel mai lung sector de chei din țara noastră datorită celor 22 de km pe care se întind începând de la Șopotu Nou și până la Sasca Română.

Cheile Nerei sunt extrem de spectaculoase datorită faptului că oferă un peisaj foarte variat. De la poieni foarte largi unde se pot admira cleanțurile calcaroase (cum sunt numite porțiunile înalte și stâncoase de roci calcaroase), la porțiuni foarte înguste de pereți verticali și abrupți și până la porțiuni unde poteca turistică este săpată în stâncă sau unde poteca trece prin tuneluri săpate în stâncă, toate acestea pot fi descoperite atunci când ajungi în Cheile Nerei.

Fie că alegi să parcurgi la pas traseul turistic ce străbate cheile de la un capăt la altul, fie că alegi să parcurgi doar o porțiune a cheilor, fie că vrei să descoperi frumusețea cheilor din barcă atunci când faci rafting pe râul Nera, fără doar și poate că privirea se va bucura de frumusețea pe care natura a creat-o pe cursul acestui râu din Banat.

Cheile Carașului

Cheile Carașului sunt la fel de cunoscute ca și Cheile Nerei pentru turiștii care ajung în Banatul de munte. Situate la ieșirea din localitatea Carașova, Cheile Carașului au un sector de chei de 4 km care poate fi parcurs pe un traseu marcat până în Poiana Prolaz și un sector de chei sălbatice.

Acesta din urmă are în primele sute de metri o potecă, după care poteca turistică nu mai există și parcurgerea cheilor presupune uneori chiar trecerea prin apele Carașului și prin zone unde apa atinge câțiva metri. Cheile Carașului sunt formate de râul Caraș, râu care își are izvoarele în punctul numit Izbucul Carașului.

Sunt chei spectaculoase datorită faptului că oferă pereți verticali calcaroși, dar și datorită faptului că de-a lungul cheilor există numeroase grote și peșteri. Există mai multe trasee în Cheile Carașului prin care acest sector de chei poate fi descoperit și admirat atât de la nivelul albiei râului, cât și de deasupera cheilor, mai exact de la Cetatea Carașului.

Cheile Gârliștei

Cheile Gârliștei sunt considerate unul dintre cele mai sălbatice sectoare de chei din România. Formate de râul Gârliște începând de la ieșirea din orașul Anina și până la intrarea în satul Gârliște, Cheile Gârliștei propun 9 km de natură sălbatică și de peisaje extrem de spectaculoase. Cu toate că există un traseu marcat punct roșu, aceste chei sunt foarte puțin parcurse de turiști.

Uneori este nevoie să străbați marmite formate de apa care a dizolvat calcarele, iar alteori este nevoie să urci pe versanții abrupți ai cheilor pentru a evita porțiunile inundate de apele râului. Dincolo de faptul că pot fi parcurse de la un capăt la altul, Cheile Gârliștei pot fi admirate și de pe platourile carstice situate deasupra sectorului de chei, platouri carstice pe care se poate ajunge fie de pe DN58, fie pe traseul marcat spre morile de apă din satul Gârliște.

Cheile Buhuiului

Cheile Buhuiului sunt formate de râul omonim, râu care este afluent al Carașului și care înainte de a se vărsa în Caraș formează un sector de chei foarte spectaculoase și destul de sălbatice. Chiar dacă sunt marcate cu un traseu turistic și chiar dacă pe anumite porțiuni Cheile Buhuiului sunt străbătute de un drum de căruță, pentru a le străbate de la un capăt la altul este nevoie ca uneori să traversezi râul.

De-a lungul cheilor pot fi admirate diferite cavități carstice de tipul grotelor și al peșterilor, printre cea mai cunoscută fiind Peștera Mărghitaș. Cheile Buhuiului pot fi parcurse fie de la Grota Buhui, acolo unde râul Buhui iese la suprafață după ce a străbătut Peștera Buhui, fiind cel mai lung curs subteran din Banat, fie din apropierea cartierului numit Orașul Nou din Anina, de unde începe un traseu marcat ce coboară spre valea râului Buhui.

Cheile Minișului

Cheile Minișului sunt vizitate și străbătute de foarte mulți turiști. Acest lucru se datorează faptului că în Cheile Minișului se află una dintre cele mai mari atracții din România, și anume Cascada Bigăr și Izbucul Bigăr. Pentru a ajunge la această atracție a naturii sunt străbătute Cheile Minișului pe o porțiune destul de lungă. Aceste chei spectaculoase sunt formate de râul Miniș.

Pereți stâncoși abrupți și extrem de înalți pot fi admirați atunci când străbați DN57B înspre Bozovici, trecând prin Cheile Minișului. Există inclusiv un sector ale Cheilor Minișului care nu se află pe acest drum național, sector de chei care poate fi străbătut la pas sau pe bicicletă atunci când se parcurge traseul european de lungă distanță E3 de la Ochiul Bei spre Lacul Buhui.

Cheile Șușarei

Cheile Șușarei reprezintă un sector scurt de chei formate în masive calcaroase din zona Cheile Nerei. Mai exact vorbim despre un sector de chei formate de râul Șușara. Pentru a ajunge în aceste chei este nevoie să ajungi la ieșirea din Sasca Montană înspre localitatea Cărbunari și la un moment dat se face o bifurcație spre stânga.

Cheile sunt scurte, dar spectaculoase și presupun trecerea prin albia râului Șușara. La capătul cheilor privirea celor care ajung aici este răsplătită de apele Cascadei Șușara, o cascadă spectaculoasă în lunile în care există apă pe cascadă.

Cheile Rudăriei

Cheile Rudăriei sunt alt punct de atracție foarte vizitat de către turiștii care ajung în Banatul Montan. Acest lucru se datorează faptului că aici sunt morile de apă de la Rudăria, din localitatea Eftimie Murgu din Depresiunea Almăjului. Aici sunt păstrate foarte bine într-un complex mulinologic peste 22 de mori de apă.

În amonte de sectorul râului unde sunt amplasate morile de apă încep Cheile Rudăriei. Chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase precum Cheile Nerei, Cheile Carașului sau Cheile Minișului, Cheile Rudăriei merită a fi vizitate mai ales dacă ajungi în zonă pentru a admira morile de apă de la Rudăria.

Cheile Țăsnei

Cheile Țăsnei reprezintă un sector de chei care încep din imediata apropiere a Pensiunii Dumbrava, la granița dintre județele Caraș-Severin și Mehedinți. Vorbim despre un sector de chei extrem de spectaculos. Fiind situate la o altitudine suficient de mare, odată ce se ajunge la intrarea propriu-zisă în Cheile Țăsnei se poate admira Valea Cernei, dar și Munții Cernei.

De asemenea, pinul negru de Banat este prezent pe pereții stâncoși din Cheile Țăsnei, fapt ce face ca acest sector de chei să fie unul foarte vizitat din Valea Cernei. Parcurgerea cheilor nu presupune dificultăți majore. Spre deosebire de alte chei din Munții Mehedinți, precum Cheile Tâmnei sau Cheile Feregari, Cheile Țăsnei au un curs de apă care le traversează în majoritatea perioadă a anului.

Cheile Țăsnei pot fi vizitate ca atracție turistică în sine sau pot fi parcurse în traseul spre Vf. Pietrele Albe. La capătul acestui sector de chei se găsește o veche moară, numită Moara Dracului.

Cheile Tâmnei

Cheile Tâmnei sunt un sector foarte scurt de chei, dar în același timp sunt foarte spectaculoase. Situate la urcarea către Crovurile Munților Mehedinți (sau la coborâre dacă se vine dinspre Vf. lui Stan sau dinspre Vf. Pietrele Albe), Cheile Tâmnei pot fi descrise prin prezența unor pereți calcaroși foarte abrupți și stâncoși, fără vegetație. Spre deosebire de sectoarele de chei anterior amintite, Cheile Tâmnei sunt fără un curs de apă activ.

Cheile Feregari

Cheile Feregari sunt situate tot în Munții Mehedinți, mai exact în Masivul Domogled și sunt străbătute pe traseul spre Vf. Colariu. La fel ca și în cazul Cheilor Tâmnei, Cheile Feregari sunt fără un curs activ de apă, doar în lunile de primăvară existând posibilitatea de a întâlni un mic firicel de apă care să curgă prin partea superioară a cheilor.

Spre Vf Colariu prin Cheile Feregari

Pereții foarte stâncoși și abrupți, străpunși în anumite porțiuni de grote, oferă o imagine spectaculoasă asupra masivului calcaros și asupra eroziunii care a avut loc în masivul calcaros pentru ca de-a lungul veacurilor să se formeze relieful actual.

Cheile Jelerăului

Cheile Jelerăului reprezintă un alt sector de chei din Munții Mehedinți care pot fi străbătute pentru a urca sau pentru a coborî Vf. Domogled, dar și pentru a parcurge traseul spre Vf. Șușcu. Cheile Jelerăului nu au un curs activ de apă în prima parte, doar în ultima porțiune se întâlnește un curs de apă.

Spre deosebire de Cheile Feregari sau de Cheile Tâmnei, aici regăsim o prezență mai mare a vegetației. Chiar dacă pereții stâncoși sunt prezenți, vegetația este mult mai abundentă și se poate remarca la parcurgerea cheilor modul în care vegetația crește în pereții calcaroși ai Cheilor Jelerăului. Fiind un sector de chei relativ scurt, este ușor de parcurs și se poate ajunge în aceste chei urcând din Băile Herculane spre Crucea Albă.

Să tragem linie!

Acestea sunt principalele sectoare de chei formate în relief carstic în Banatul Montan. Mai există și alte sectoare de chei, precum Cheile Prisăcinei sau Cheile Pecinișcă din Munții Cernei. Dacă până acum nu ai străbătut aceste chei, poți să ai în vedere ca în următoarele vizite în această regiune din sud-vestul României să descoperi peisajele și specificul acestor forme de relief caracteristice reliefului carstic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: