Furtuna dinaintea linistii – O carte perfectă pentru vremurile pe care le traim

În curând sunt doi ani de zile de când lucrurile la nivel global s-au schimbat din anumite puncte de vedere și parcă tot mai multă tensiune este acumulată în orice colț al lumii. Dincolo de partea medicală și aspectul privind sănătatea, deciziile asumate de guverne par a fi tot mai contestate și tot mai derutante pentru aceia care aleg să urmărească aceste decizii.
Această perioadă a avut un impact fără doar și poate asupra fiecăruia dintre noi. Dacă cei mai mulți au privit cu teamă tot ceea ce se întâmplă, și continuă să privească lucrurile dintr-o perspectivă apocaliptică, personal am privit această perioadă drept o oportunitate pentru a învăța noi lecții.
Încă dinainte de a începe pandemia de coronavirus Viața mi-a pus înainte o serie de schimbări semnificative și prin urmare ceea ce a urmat a fost doar o continuare a acestor schimbări. Însă atunci când ești conștient(ă) de faptul că aceste schimbări sunt firești și sunt menite a contribui la creșterea universală și personală, nu îți rămâne decât să le privești asemenea unor binecuvântări.
Iar dacă cei mai mulți dintre cei din jurul meu priveau știrile televiziunilor și urmăreau rețelele sociale în lunile de lock-down, personal am optat să mă deconectez și să găsesc răspunsuri în paginile unor autori care de-a lungul timpului m-au inspirat și m-au motivat.
În acest context în care în ultimele luni la nivel global pare că se adună „nori de furtună” am citit în ultimele săptămâni o carte care pare a veni cu răspunsuri la o parte dintre frământările cu care ne confruntăm astăzi, și anume cartea Furtuna dinaintea liniștii de Neale Donald Walsch. Este o carte scrisă în urma atentatelor din 2011 și a altor evenimente care la vremea respectivă au afectat populația lumii. Însă chiar și așa, foarte multe dintre mesajele privind schimbarea societății se potrivesc „mănușă” acestor vremuri pe care la trăim astăzi.
Neale Donald Walsch este unul dintre autorii de la care am învățat faptul că schimbarea este întotdeauna benefică și este o etapă necesară pentru dezvoltare. Prin urmare atunci când am decis să citesc această carte mă gândeam la ce mesaje voi găsi în paginile acestei cărți.
Atunci când foarte multă lume își dorea revenirea la normalitate (cu aproape orice preț!) mă întrebam dacă chiar asta ne dorim sau dacă nu cumva ar fi mai inspirat să ne dorim o nouă realitate!? Și într-o anumită măsură cartea Furtuna dinaintea liniștii mi-a oferit o încurajare pentru a contribui în măsura în care pot la construirea unei noi realități.
Această carte aduce în atenția cititorilor un aspect foarte interesant și în același timp foarte profund, și anume faptul că de veacuri repetăm aceleași tipare în căutarea soluțiilor cu care ne confruntăm la nivelul omenirii. Și iată că nu găsim soluția.
Neale Donald Walsch subliniază faptul că acest lucru se datorează abordărilor pe care le-am avut până în acest moment, abordări care au însemnat căutarea de soluții din perspectivă politică și economică la cele mai mai multe dintre problemele cu care ne confruntăm. Doar că de fapt problema este una de natură mult mai profundă, și anume de natură spirituală. În consecință societatea propune soluții economice și politice pentru probleme spirituale. Deci cum ar putea ca aceste soluții să funcționeze?!
„Problema cu care ne confruntăm în ziua de azi este una spirituală. Este legată de ceea ce cred oamenii. De ceea ce cred ei despre viață, despre Dumnezeu, despre ei înșiși și despre ceilalți oameni.”
Neale Donald Walsch
Dacă deschizi televizorul sau rețelele sociale te-ai putea îngrozi, însă dacă alegi să citești cartea Furtuna dinaintea liniștii s-ar putea să găsești o serie de răspunsuri care să te liniștească și să îți ofere perspective pentru un viitor în care frica să nu mai facă parte din sentimentele pe care le trăiești zi de zi. După cum spune autorul acestei cărți, „ne aflăm într-o perioadă binecuvântată – care ne va aduce însă și suferință dacă ne încăpățânăm să rămânem atașați de vechile noastre perspective asupra lumii și de stilul nostru de viață”.
După cum foarte bine subliniază autorul acestei cărți prea puțini se uită profund în interior pentru a descoperi care sunt acele lucruri și acele situații care îi motivează cu adevărat, care îi fac să trăiască…nu doar să supraviețuiască. De prea multe ori mergem pe drumurile umblate de secole și în direcția indicată de majoritatea din jurul nostru. Ne folosim ceea ce am fost învățați să folosim încă de la primele luni de viață…corpul nostru fizic și mintea noastră. Uităm de sufletul nostru și atunci ne întrebăm care sunt motivele pentru care suntem într-un loc care nu ne împlinește sau într-o situație care nu ne împlinește.
„Motivul pentru care lumea este așa cum este și viețile noastre individuale sunt atât de dificil de trăit, încât par lipsite de sens, este că ne folosim doar două treimi din ființa noastră, iar aceasta, în realitate, este alcătuită din trei părți. N-am învățat să intrăm și să rămânem în legătură cu sufletul nostru.”
Neale Donald Walsch
Citind cartea aceasta putem să conștientizăm cât este de important fiecare dintre noi în locul în care trăiește și în comunitățile unde acționează. Dacă fiecare dintre noi ar duce un mesaj de schimbare a paradigmei în care trăim în zilele noastre, atunci este mai mult ca sigur că schimbarea se va produce și vom putea să construim lumea pe care cei mai mulți dintre noi ne-o dorim. Conform lui Neale, fiecare dintre noi poate fi un vector al schimbării acolo unde se află în acest moment. Cu alte cuvinte, să renunțăm la a mai fi simpli spectatori și să coborâm din tribună în arenă.
„Schimbarea nu se petrece când cineva anunță un plan. Schimbarea începe din interiorul unui sistem, când o mână de oameni observă că nu mai pot tolera sau când se lasă inspirați de visul cuiva.”
Margaret J. Wheatley
Dacă până acum nu ți-ai pus întrebări cu privire la aportul economiei și al politicului în viețile noastre de zi cu zi, fără doar și poate că această carte îți va oferi o perspectivă diferită de a privi aceste două domenii. Deși am fost învățați să obținem cât mai mult și să fim cât mai productivi, vom realiza faptul că Neale are dreptate și că „economia servește și îmbogățește un număr infim de oameni, dar majoritatea oamenilor sunt înrobiți și subjugați de ea”.
Chiar dacă poate personal nu simți acest lucru în acest moment, s-ar putea ca la un moment dat să ajungi să simți acest lucru atâta timp cât sistemul pe care îl susținem prin activitățile noastre continuă să prolifereze. Însă dacă alegi să citești această carte cu siguranță vei conștientiza că această afirmație a lui Neale este cât se poate de veridică.
Este foarte adevărat că de cele mai multe ori schimbarea ne înspăimântă și că frica pe care o găsim „de vânzare” peste tot poate fi copleșitoare. Pe de altă parte, atunci când alegem să deschidem acele cărți care ne învață să alegem curajul în defavoarea fricii, vom realiza că vom putea privi în jurul nostru cu multă încredere și cu multă bucurie. Pentru că acest Univers în care trăim este într-o schimbare continuă și într-un proces neîncetat de creație. Prin urmare chiar și aceste perioade care sunt dificile nu fac altceva decât să susțină procesul de a continua existența Pământului și a Universului.
„Odată ce a ajuns la limita capacității sale de a asigura sustenabilitatea mediului de pe Pământ în condițiile actuale, Ciclul vieții intră în acțiune, adaptând toate formele de viață din acest mediu, astfel încât să redevină sustenabile. Cu alte cuvinte, viața de pe Pământ se schimbă pentru a continua. Faptul că se schimbă este o garanție că va continua.”
Neale Donald Walsch
Recomand cu toată căldura această carte, Furtuna dinaintea liniștii de Neale Donald Walsch. Este o carte de citit foarte potrivită pentru o astfel de perioadă în care pare că ne aflăm într-o furtună care nu mai trece. Este o carte de citit care ne poate ajuta să ne schimbăm perspectiva dintr-una care să ne pregătească pentru vremuri tulburi și tot mai dificile într-o perspectivă prin care să devenim contributori la o nouă lume în care ne-ar face plăcere să trăim zi de zi. Dacă ți-am stârnit interesul, poți comanda această carte aici.
„Poți rezista invaziei unei armate, dar nu și unei idei căreia i-a sosit timpul.”
Victor Hugo
Pingback: 100 de carti ce pot schimba vieti | Laurentiu Artugyan