Nostalgia noilor începuturi

Începuturile au întotdeauna o energie aparte, o energie care înseamnă de cele mai multe ori o vitalitate puternică. Începuturile sunt de cele mai multe ori pline de viață și de curaj. Însă orice început implică și un capitol încheiat. Începuturile nu au doar vitalitate și energie foarte puternică. Ele aduc și o nostalgie aparte, o nostalgie pe care dacă ești atent(ă) o simți în interior.
Ceea ce trăim, trăim doar o singură dată
Nostalgia noilor începuturi vine ca răspuns al faptului că știi că odată încheiat un capitol, nu vei mai reveni „acolo”. Acest „acolo” poate fi un loc, o stare, o persoană sau o „întreagă lume a ta”. Și chiar dacă poți să te întorci într-un anumit loc sau la anumite persoane care dintr-un motiv sau altul au fost „plecate” din viața ta pentru o perioadă de timp, niciodată nu vei mai fi la fel și niciodată nu va mai fi la fel.
Locurile în care vei reveni se vor fi schimbat. Nu atât în privința modului în care arată, ci în privința modului în care le vei percepe tu, a modului în care le vei (re)simți la nivel profund. Tot la fel, oamenii la care te vei întoarce sau care se vor întoarce în viața ta se vor fi schimbat. Și chiar dacă nu se vor fi schimbat ei, cu siguranță că te vei fi schimbat tu… Vei remarca faptul că simți altfel totul în jurul tău, de la locurile pe care altă dată le simțeai ca fiind „acasă”, la oamenii pe care altă dată îi simțeai și îi considerai ca fiind „lumea ta”.
Adevărata măsură a curajului tău nu este dacă îţi îndeplineşti scopul, ci dacă decizi să te ridici indiferent de câte ori ai căzut. Ştiu că nu este uşor, dar mai ştiu în mod cert că, dacă ai curajul de a te ridica şi de a-ţi urmări cele mai nebuneşti visuri, asta îţi va oferi cea mai bogată recompensă şi cea mai mare aventură a vieţii tale. Ştii ce este cu adevărat nebunesc? Chiar în acest moment, indiferent de locul în care te afli, eşti la o singură alegere depărtare de un nou început.
Oprah Winfrey
Nostalgia capitolelor încheiate din Viața noastră
Deja simți nostalgia doar când citești aceste rânduri… Simți nostalgia unor capitole încheiate în urmă cu mulți ani și a unor începuturi care între timp au devenit deja capitole încheiate. Pentru că este firesc să fie așa, să avansăm în viață lăsând în urmă ceea ce la un moment dat reprezintă elemente care ne țin pe loc și care nu ne dau voie să ne ridicăm aripile pentru a zbura înspre visurile noastre.
Nostalgia este benefică, indicând faptul că îți pasă și că ți-a păsat foarte mult. Înseamnă că ai fost implicat(ă) în ceea ce stă să se încheie sau în ceea ce s-a încheiat deja. Este un fel de perioadă și de sentimente care transmit un „rămas bun” pentru trecutul care te-a format și te-a adus unde ești astăzi.
Pe de altă parte, nostalgia nu trebuie să te țină pe loc și nici să te facă să te întorci acolo (din nou, „acolo” nu este neapărat un loc) unde să renunți la tine și la visul tău. Sentimentul de nostalgie profund poate fi exact indiciul de care ai nevoie pentru a știi când este momentul să închizi ultima filă a unei cărți. Și când este momentul să deschizi prima pagină a uneia noi.
De foarte multe ori atunci când terminăm de citit o carte ce reușește să ne captiveze prin povestea sa, simțim că am ajuns la finalul poveștii și că ne-ar fi plăcut să continuăm să fim parte din povestea respectivă. Fără să ne dăm seama că urmează alte cărți și alte povești din care putem învăța, alte personaje care ne vor însoți în călătoria noastră. Tot la fel, nostalgia pe care simțim atunci când vine momentul să încheiem un capitol al vieții poate fi exact sentimentul care să ne spună că urmează alte noi capitole în viața noastră.
Schimbările aduc nostalgie
Uneori este dificil să simțim cu adevărat nostalgia, și asta pentru că suntem mereu pe fugă și mereu ocupați cu rezolvarea diferitelor sarcini. Alteori nostalgia aceasta nu apare tocmai datorită faptului că nu există noi începuturi în viața noastră. Aceleași locuri, aceleași persoane, aceleași obiceiuri, aceleași ocupații, aceleași comportamente, aceleași gânduri și nimic nou…
Locuri noi, joburi, prieteni, relații, orice început are ceva inocent în el, o speranță că de data asta poate fi mai bine, mai frumos, mai aproape de cine suntem noi cu adevărat.
Simina Cernat
Este adevărat că și în astfel de situații Viața ne aduce înaintea unor noi începuturi prin schimbările care au loc în Viață fără ca noi să avem vreun cuvânt de spus sau fără ca noi să avem vreun control. Iar în astfel de situații nostalgia nu prea își găsește loc pentru că vine o durere profundă cauzată de „destrămarea” unei lumi personale.
Pierderile din Viața noastră sunt situații în care uneori nostalgia este înlocuită cu o durere profundă, o durere acută. Aici nostalgia nu își găsește loc tocmai datorită faptului că schimbarea survine brusc și nu este dorită. Foarte adevărat, nimeni nu își dorește să piardă pe cineva drag din viața sa. Sau să se vadă nevoit să își schime din temelii contextul vieții de zi cu zi.
Dar atâta timp cât conștientizăm faptul că Viața și cursul Vieții implică zi de zi noi începuturi, putem să învățăm să facem din nostalgia capitolelor încheiate un „prieten” și să acceptăm că în cele din urmă Viața înseamnă schimbare.
Cum putem folosi nostalgia drept indiciu în Viață?
Am învățat de-a lungul ultimilor ani să mă bucur de sentimentul acesta de nostalgie și să îi acord atenția cuvenită pentru a-mi îndruma pașii. Uneori era un sentiment de nostalgie îndepărat și foarte vag atunci când reveneam în locurile în care am copilărit și era un sentiment firesc.
Alteori era un sentiment atât de profund și de puternic de nostalgie pe care aproape că îl puteam simți fizic când ajungeam în locuri în care am trăit mulți ani și unde am avut parte de experiențe de viață care m-au făcut să fiu ceea ce sunt astăzi. Și atunci am înțeles că tot ceea ce simțim este (sau trebuie să fie) mai puternic și mai important în luarea deciziilor decât ceea ce gândim, decât ceea ce ne spune mintea că trebuie să facem.
Am acceptat acum mulți ani că schimbarea este singura certitudine a Vieții. Și chiar dacă uneori mintea mai caută ideea de control, mi-am antrenat acceptarea pentru ca astăzi să pot spune că iubesc noile începuturi și necunoscutul pe care noile începuturi îl pun pe tapet. Iubesc energia noilor începturi și sentimentul de aventură care vine odată cu fiecare nou început. În același timp nostalgia noilor începuturi este prezentă, conștientizând faptul că anumite etape și capitole ale vieții stau să încheie pentru a face loc altora noi.
Nu există nici o încuietoare care să nu poată fi deschisă de acceptare. Pur şi simplu aceasta este cheia care se potriveşte tuturor încuietorilor, pentru că, în momentul în care accepţi ceva, în fiinţa ta a început transformarea, pentru că acum nu mai există nici un conflict. Nu mai eşti divizat. Prin acceptare, ai devenit un singur tot, ai devenit o unitate.
Osho
Însă bucuria noilor începuturi depășește nostalgia capitolelor încheiate tocmai prin faptul că am învățat să nu rămân ancorat în trecut și pentru faptul că nu aștept cu nerăbdare să trăiesc viitorul. Doar mă bucur de prezent, permit sentimentelor să fie prezente în viața mea și învăț cum să mă ghidez pe baza a ceea ce simt mai degrabă decât pe baza a ceea ce mintea îmi spune că poate ar trebui să fac. Pentru că întotdeauna mintea se folosește de informațiile acumulate, în vreme ce inima și sufletul se bazează pe ceea ce era de mult timp acolo.
Viaţa se schimbă în permanență. Nu există început şi sfârşit, ci doar o reciclare constantă a substanței și a experienţelor. Viaţa nu este niciodată statică sau stagnantă, întrucât fiecare moment este mereu nou. Eu sunt una cu Puterea care m-a creat, şi această Putere mi-a dat capacitatea de a-mi crea propriile circumstanţe de viață. Mă bucur să știu că dețin această putere mentală, pe care o pot folosi așa cum doresc. Fiecare moment al vieţii reprezintă un nou început și o îndepărtare de trecut. Momentul prezent reprezintă pentru mine începutul unei vieți noi. În lumea mea totul este perfect.
Louise Hay
Foarte probabil că și tu ai simțit starea de nostalgie a unor noi începuturi (sau mai degrabă a unui capitol încheiat). În momentul în care vei învăța să acorzi atenția cuvenită nostalgiei care este resimțită la nivel profund, vei simți că poate este momentul să alegi drumul unui nou început. Și să faci această alegere cu conștientizare și atenție, fără a mai aștepta ca Viața să provoace schimbarea de care ai nevoie.
Pentru că întotdeauna Viața te va ajuta să ajungi acolo unde ești menit(ă) a ajunge, doar că de multe ori acest lucru înseamnă schimbări cărora ne opunem și schimbări cu care luptăm din răsputeri, în loc să le acceptăm și să le vedem drept noi începuturi în viața noastră.
Cuvinte de final
În încheiere te invit să lași loc nostalgiei noilor începuturi în viața ta, să observi cum „se simte” încheierea unui capitol a vieții tale și cum se simte un nou început. Alege conștient să simți când este momentul unor noi începuturi și când ai nevoie de energia unor oameni, locuri, situații care să te ajute să îți continui călătoria. Nu permite nostalgiei să devină melancolie sau frică.
Îndrăznește să acorzi respectul și valoarea care se cuvin etapelor care s-au încheiat sau care sunt pe cale să se încheie. În aceeași măsură, îmbrățișează cu toată deschiderea noile începuturi, chiar dacă acestea implică navigarea în necunoscut și lipsa de confort. Este singura opțiune pentru a „înflori” în Viață și pentru a-ți trăi menirea. O călătorie plină de însemnătate îți doresc!